Gazi baba dur! Sana diyeceklerim var.



Cumhuriyet Gazetesi’nin 5 Ocak 1931 tarihli gazetesinde yer alan bir haberde, Demirtaş Köyü’nden İbrahim isimli çocuk ile Atatürk arasındaki konuşmadan bahsedilmektedir.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, 4 Ocak 1931 tarihinde sabaha karşı İstanbul’dan Maltepe vapuru ile Mudanya’ya geldi. Buradan Bursa Valisi Fatin (GÖKMEN), Ali Hikmet ve Cemil Cahit (TOYDEMİR) Paşalar onu Mudanya’dan alarak Bursa’ya getirdiler. O gün Çekirge Köşk’te yenilen öğle yemeğinden sonra, resmî ziyaretlerini yaparken halkın toplandığı kalabalığın arasında birden yükselen bir ses herkesin dikkatini çekti:

 “Gazi Baba, dur, sana diyeceklerim var” Gazi Mustafa Kemal Paşa durdu, kalabalıkta sesin geldiği yöne doğru döndü. Bu 13 yaşlarında, üstü başı perişan bir köylü çocuğuydu. Demirtaş köyünden İbrahim, kalabalığı yararak Gazi’ye doğru koştu, onun önüne geldi ve başındaki yırtık kasketini çıkarıp heyecanla şöyle dedi:

“Gazi Paşa! Bak, beni iyi dinle… Beni burada bırakma, memlekette bana okul yok. Nereye başvurdumsa almadılar. Sen benim babamsın, sana evlat olayım!”

Gazi, İbrahim’i sevecenlikle ve ilgiyle dinledi. Ona türlü sorular sordu. İbrahim’in verdiği cevaplardan hoşlanmıştı. Akşam köşke getirilmesini emretti. Daha sonraları Bursa’nın Demirtaş köyünden 13 yaşındaki İbrahim de bir okula yerleştirildi.


5 Ocak 1931 tarihli Cumhuriyet gazetesinin ilk sayfasından alıntı.

Kaynak: Cemil Sönmez, Atatürk ve Çocuklar, S. 99 Yılmaz Akkılıç, Atatürk ve Bursa S.68

Daha yeni Daha eski