Demirtaş Barajı da elden geçiyor

Olay gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın 8 Aralık 2020 tarihli yazısından alıntıdır.

****
Yapımını anımsıyoruz… Demirtaş’ın kuzeyinde Ballıkaya Deresi üzerindeki Demirtaş Barajı’nın inşaatı 1977 yılında başladı ve 1983’te tamamlandı.

Açıkça söylemek gerekirse…

Yaşamının 35 yılını DSİ 1. Bölge Müdürü olarak Bursa’ya hizmete adayan Erdem Saker’in her şeyden fazla önemsediği Bursa Ovası’nın sulanabilmesi, tarım alanlarının gelişmesi için Bursa’ya armağan ettiği işlevsel bir tesis oldu.

Demirtaş Barajı’ndan gelen sular açık alanda kanaletlerle ovadaki tarım arazilerine dağıtılıyordu.

Ne var ki…

Sonraki yıllarda Demirtaş’ta kurulan Organize Sanayi Bölgesi tarım alanlarıyla karıştı, Demirtaş da kent olarak hızlı büyüdü ve tarım alanlarına genişledi.

Bundan da barajın suyunu tarlalara ulaştıran kanaletler çok etkilendi.

Nitekim…

Kanaletlerin bir bölümü fabrikaların, bir bölümü yeni yapılan apartmanların altında kalınca su akışı kesildi. Su gelmeyince de Bursa Ovası’nın 1.800 hektarlık bölümü sudan mahrum kaldı.

İşte…

Ovadaki tarımsal üretimin devam edebilmesi için çok önemli olan “kırılıp ortadan kaybolan kanaletler” sorununu AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç gündeme taşıdı.

Hafta sonunda…

DSİ Genel Müdürvekili Kaya Yıldız’ı ziyaret eden Kılıç, ovada tarımsal üretim yapılmaya devam edilmesini sağlayacak görüşmenin sonunda güzel haberi duyurdu.

Önce sorunu ortaya koydu.”

“Demirtaş Barajı’ndan Bursa Ovası’ndaki köylerin tarım arazilerine su taşıyan beton kanaletler yıllar içinde trafik kazaları ve farklı nedenlerle kırılıp ortadan kayboldu. Oysa 1800 hektarlık bölgedeki köylerde tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz için bu sistem çok önemliydi.”

Şunu açıkladı:

“DSİ Genel Müdürümüzle bu konuyu görüştüm. DSİ, 50 milyon liralık yatırımla kanaletleri borular içinde yeraltına alacak. Ovaya can suyu verecek projenin hazırlığı başladı.”

Bursa Ovası’nın sulamak için Erdem Saker döneminde DSİ’nin yaptığı Demirtaş Barajı neredeyse 40 yıla yaklaşıyor.

İşte…
DSİ Genel Müdürvekili Kaya Yıldız’la yaptığı görüşmede AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç barajın durumunu da gündeme getirdi.

Sonucunu da açıkladı: “DSİ kanaletleri yeraltına alırken, 40 yıldır hizmet veren Demirtaş Barajı ıslahı da yatırım programına girdi.”

Kaynak : https://www.olay.com.tr/yazar/ahmet-emin-yilmaz/kuraklik-yaninda-kanallari-kirilan-bursa-ovasi-sulansin-diye-can-suyu-678827

Daha yeni Daha eski