Bursa ile özdeşleşen lezzetler



Bursa’ya gelip yemeden ayrılmadığınız, Bursa ile özdeşleşmiş pek çok lezzet ve yemek çeşitleri var. Bunların bazılarını yada en çok bilinenlerini gözden geçirmek ister misiniz? İşte Bursa ile özdeşleşmiş lezzetler.

İskender Kebap



1867 yılında Kayhan Çarşısı’nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da, İskender’i İskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
Bursa yöresel lezzetler denince ilk akla gelen yemeklerden olan iskender; lezzeti, görüntüsü ve bol tereyağıyla damaklarınızı şenlendiren, tadıyla adeta sizi büyüleyen bir lezzet.

Düğün Helvası



Süt helvası ve Bursa helvası olarak da bilinen helva, diğer helva türlerinden farklı bir teknikle yapılıyor. Düğün helvası, adından da anlaşılacağı üzere genelde düğünlerde hazırlanıp misafirlere sunuluyor. Kavruk tadın altından gelen o hafif şekerli enfes aroma… Süt helvası için kavrulmuş un ve sütün muhteşem uyumu diyebiliriz.

Mihaliç Peyniri



Kelle olarak da bilinen peynir, adını Karacabey’in eski ismi Mihaliç’tan alıyor ama yöre halkı tarafından “mağlıç” olarak telaffuz edilir. Sert, bol gözenekli ve bol tuzlu olan mihaliç peyniri kahvaltılarda çiğ veya pişirilerek tüketilir. Salatalarda, makarnalarda ya da çorbalarda ise rendeleyerek yenir. Peynir bol tuzlu olduğundan suda bekletilip tuzundan arındırılıyor. Böylece yumuşaması da sağlanıyor.

Cevizli Lokum



Bursa’nın hemen hemen her köşesinde bulabileceğiniz cevizli lokum, kına lokumu olarak da bilinir. Cevizli lokum yanında içebileceğiniz bir çayla doyumsuz bir lezzete ulaştırıyor.

Bursa Şeftalisi



Ünü şehri değil, Türkiye’yi aşmış Bursa şeftalisinin önceden yirmiye yakın çeşidi bulunuyordu. Günümüzde çeşidi azalmış olsa da Bursa’nın gururu olma özelliğini kaybetmiyor.

Dağ Çileği



Bursa’ya özgü ünlü meyvelerden olan dağ çileği, hem içerdiği vitaminlerle sağlığımız açısından hem de lezzetiyle son derece önemli bir yere sahip. Özellikle Keles ilçesinin geçim kaynağı olan dağ çileği, sadece ülkemizde değil dünyada da Bursa’nın bir sembolü olarak biliniyor.

Kestane Şekeri



Bursa yöresel lezzetleri listesinin olmazsa olmazlarından biri de kestane şekeri. Özellikle şehre geldiğinizde eşinize dostunuza hediye olarak götürebileceğiniz en lezzetli tatlardan biri.

Tahinli Pide



Bursa’nın en meşhur ve en sevdiği lezzetlerden olan tahinli pide, şehrin dışındaki yerlerde pek bilinmiyor. Tahinli pide; hamuru, yapısı ve şekli sebebiyle Bursa’nın diğer ünlü benzersiz lezzetlerinden biri olan ‘cantık’a benziyor. Cantıktan türetildiği tahmin edilen tahinli pideyi, Türkiye‘de sadece Bursa’da bulabilirsiniz. Bursa’da “tahanlı pide” ismiyle sıkça duyabilirsiniz.

İnegöl Köfte



Bursa denince ilk akla gelen yemek olan İnegöl köfte, kuzu ve dana etinin baharatsız bir şekilde kullanılmasıyla hazırlanıyor. İnegöl köfte, 100 küsür senedir ne lezzetinden ne de şeklinden ödün vermeden hala aynı lezzetle yiyenleri büyülüyor. Balkanlardan İnegöl’e gelen Türk göçmenleri tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Kıymalı Cantık



Bursa’ya has yiyeceklerden olan kıymalı cantık, bambaşka bir lezzete sahip. Bursa’da düğün, kına, cenaze, mevlüt olmak üzere pek çok özel günde konuklara ikram edilen normal zamanlarda da kolayca ulaşılıp çokça tüketilen bir lezzettir. Yuvarlak, diğer pidelere göre biraz küçük ve daha kalın hamurlu,üstü açık olan cantık çoğunlukla kıymalı tüketilmekle birlikte kuşbaşılı ve kaşarlı olarak ta yapılmaktadır.

Pideli Köfte



Pideli köftenin ana maddesi köfte olsa da bu köfte bildiğimiz köfteler gibi kuru ya da iskender kadar soslu değil. Evliya Çelebi’nin bile sözünü ettiği pideli kebap geleneği asırlardır devam ettirilmekte olup, Bursa mutfak kültürünün en önemli yemekleri arasında yerini almıştır.

Bağdat Hurma Tatlısı



Bursalı değilseniz ismini hiç duymamış olabilirsiniz. 1968 yılında açılan bir pastanede farklı lezzet arayışları üzerine geliştirilen ve şeklinden dolayı ‘Bağdat Hurma Tatlısı’ adını alan tatlı, gün geçtikçe popülerlik kazandı. Hafif bir tada sahip olmasından dolayı da Ramazan aylarında iftar sofralarını süslüyor.

Kemalpaşa Tatlısı



Bursa yöresel lezzetleri listesinde aslında hemen hemen her yerde rastladığımız, hatta evde annelerimizin yaptığı Kemalpaşa tatlısı var. Aslı Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı olan ve yaygın adıyla Kemalpaşa Tatlısı olarak bilinen tatlı ismini üretildiği ilçeden almıştır. İlçede günlük üretilir ve taze olarak tüketilir. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılmaktadır. Bu nedenle ilçede yenilen tatlı ile dışarıda tüketilen tatlı arasında belirgin lezzet farklılıkları bulunmaktadır.

Daha çok lezzet ve yemek var tabi ki. İsterseniz yazının altına yorum yaparak bir daha ki yazıya katkı sağlayabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski